Hypothecaire lening

Door | 22 augustus 2012

Wanneer u van plan bent om een huis, een appartement of ander onroerend goed aan te kopen heeft u er ongetwijfeld al eens over nagedacht om een hypothecaire lening af te sluiten. Een hypothecaire lening afsluiten is echter iets wat u niet zomaar doet. Alvorens een dergelijke grote financiering aan te gaan is het dan ook van belang dat u perfect weet waaraan u begint. Zaken als de looptijd van de financiering, de vorm van financiering en het bedrag dat wordt geleend zijn meer dan ooit van essentieel belang. In dit artikel laten we u graag kennismaken met de hypothecaire lening en vertellen we u met welke voorwaarden of valkuilen u eventueel rekening zult moeten houden.

 

Voorwaarden om een hypothecaire lening toegekend te krijgen

In eerste instantie zult u natuurlijk graag willen weten aan welke voorwaarden u dient te voldoen om een hypothecaire lening af te kunnen sluiten. U houdt er maar best rekening mee dat deze voorwaarden aanzienlijk verschillen in vergelijking met de voorwaarden van een gewone financiering. Een belangrijke eis is bijvoorbeeld dat u door middel van een inkomstenfiche kunt aantonen dat u over voldoende financiële middelen beschikt om een hypothecaire lening af te betalen. De bank is hier vooral de laatste jaren bijzonder streng in geworden. Hou er rekening mee dat uw inkomen ook niet alleen het bedrag van de hypothecaire lening moet dekken, maar ook uw andere maandelijkse kosten. De bank eist in de meeste gevallen zelfs dat er zo’n 1.000 euro van uw inkomen wordt gereserveerd voor vaste maandelijkse kosten. Wanneer u dan maandelijks voor uw hypothecaire lening bijvoorbeeld 500 euro moet betalen wil dat zeggen dat u een minimuminkomen moet hebben van 1.500 euro per maand.

 

Verschillende hypotheekvormen

Een ander belangrijk aspect waar u rekening mee dient te houden bij het afsluiten van een hypothecaire lening is de hypotheekvorm waarvoor u kiest. De meesten onder ons zullen er ongetwijfeld voor kiezen om een hypothecaire lening op afbetaling of een zogenaamde “lineaire hypotheek” af te sluiten. Bij een dergelijke hypothecaire lening krijgt u het bedrag dat u nodig heeft in één keer op uw rekening gestort waarna u maandelijks een stukje van de lening terugbetaald. In het bedrag dat u iedere maand moet betalen zit echter niet alleen uw afbetaling vervat, maar ook de kostprijs van het krediet. Wanneer een gewone hypothecaire lening op afbetaling u maar niets lijkt bestaan er nog verschillende andere mogelijkheden. Er is bijvoorbeeld ook nog zoiets als een aflossingsvrije hypothecaire lening. Deze vorm van hypothecaire lening is duurder dan een gewone hypothecaire lening, maar interessant omdat het bedrag dat u maandelijks moet betalen lager ligt. U zult iedere maand immers alleen de kosten op de lening moeten betalen. Op het einde van de rit zult u dan het geleende bedrag in één keer moeten aflossen. Er bestaan verschillende varianten op de aflossingsvrije hypothecaire lening waar de vrij populaire spaarhypotheek er één van is.

 

Kies voor een zo optimaal mogelijke looptijd

Een essentiële factor bij het afsluiten van een hypothecaire lening is de looptijd. De meeste kredietnemers die een hypothecaire lening afsluiten willen koste wat het kost een zo kort mogelijke looptijd. Op zich is dat perfect te begrijpen, want een korte looptijd betekent natuurlijk lage kosten, maar een korte looptijd betekent ook een hoge maandelijkse afbetaling. Het is van essentieel belang dat u als kredietnemer precies kunt inschatten hoe hoog uw maandelijkse kosten mogen liggen. Gebruikmaken van een korte looptijd is immers geen goed idee wanneer u er na enkele maanden al door in de problemen komt. Banken zijn erg streng bij het opvolgen van een hypothecaire lening waardoor de kans erg groot is dat u snel met boetes te maken zult krijgen. Dergelijke boetes kunnen de kostprijs van uw hypothecaire lening aanzienlijk verhogen waardoor de door u gekozen korte looptijd eigenlijk meer slecht doet dan goed. Wanneer u er zeker van bent dat u aan uw maandelijkse financiële verplichtingen kunt voldoen is een zo kort mogelijke looptijd natuurlijk wel nog steeds het interessantst.

 

Ga niet over één nacht ijs

Tot slot rest ons niets anders dan u nog één enkele waarschuwing mee te geven. Het afsluiten van een hypothecaire lening is een belangrijke stap in uw leven. Vergis u niet, het zal uw leven drastisch beïnvloeden. Vooral het financiële aspect kan zwaar doorwegen op mensen. Sluit een hypothecaire lening alleen af wanneer u er zeker van bent dat u aan alle voorwaarden kunt voldoen. Het is om af te ronden ook nooit een slecht idee om reeds wat spaargeld achter de hand te houden. U weet immers maar nooit wat de toekomst brengt. We wensen u hoe dan ook veel succes met uw hypothecaire lening.