Hypothecaire lening berekenen

Door | 2 juni 2012

Voor iedere potentiële lener is het interessant om eigenhandig te berekenen hoeveel de hypothecaire lening ongeveer kost. Mensen die spelen met het idee een huis te gaan kopen kunnen zich op deze manier eenvoudig oriënteren inzake de mogelijkheden. Maar hoe kan men zo’n hypothecaire lening berekenen?

Er zijn inmiddels genoeg aanbieders op het internet te vinden die aanvragers de mogelijkheid bieden hun hypothecaire lening te laten berekenen. Net zoals een simulatie bevat deze formule om de hypothecaire lening te berekenen de volgende gegevens:

  • Het bedrag dat de aanvrager wenst te lenen.
  • Het rentepercentage tegen welke de lener zijn hypotheek wil vastleggen.
  • De termijn van de lening: hoeveel jaar de lener dus nodig verwacht te hebben om de volledige hypotheek (inclusief interest) af te lossen.
  • De wijze van betalen, wat bepaalt hoeveel termijnen er zullen zijn. In het geval van een maandelijkse aflossing, is het aantal termijnen van een hypothecaire lening te berekenen door het aantal jaren te vermenigvuldigen met 12.

Let hierbij wel goed op een aantal gegevens. Door een hypothecaire lening te berekenen krijgt men inderdaad een aardige inschatting van de kosten van een hypothecaire lening, maar er komen ook nog kosten bovenop die in deze berekening niet zijn meegenomen. Dit zijn uitgaven zoals:

  • Dossierkosten
  • De kosten voor de notaris
  • Registratierechten, welke niet bij het hypothecaire lening berekenen zijn meegerekend.
  • Mogelijk nog bijkomende kosten als een schuldsaldoverzekering.

Doordat deze zaken niet in het berekenen van de hypothecaire lening zijn meegenomen, kan men het best een ruime schatting nemen voor de kosten van een hypothecaire lening.  Zo komt de aanvrager niet bedrogen uit op het moment dat de balans wordt opgemaakt.

Ook bij het hypothecaire lening berekenen kan men een aantal stelregels hanteren, zonder concrete cijfers te benoemen:

  • Spendeer maximaal 1/3 van het totale maandinkomen aan het aflossen van een lening. Door dit principe aan te houden komt de aanvrager niet in de problemen met bijvoorbeeld het betalen van andere zaken. Wanneer iemands maandinkomen rond de € 2100 bedraagt, spendeert diegene het best maximaal 700 euro.
  • Ook de gezinssituatie is een variabele waarmee de lener rekening dient te houden bij het berekenen van de hypothecaire lening. Kinderen hebben een groot aandeel in de besteding van het totale budget. Wanneer het huishouden van een lener wordt uitgebreid, verandert dit ook het budget wat valt te besteden aan een hypothecaire lening.

Een ander aspect bij het berekenen van de hypothecaire lening is het rentepercentage; is deze vast of variabel? Wanneer deze vast staat, is de hypothecaire lening berekenen een fluitje van een cent. Echter, sommige instanties varen op een variabele rentevoet. Dit levert de ene keer een voordelige kostprijs op, maar kan de andere keer juist weer minder voordeel opleveren. Deze variabele rente is geschikt voor mensen die niet bang zijn om wat risico te nemen. Deze leners moeten vanzelfsprekend wel de financiële mogelijkheid hebben om ook voor de kosten op te draaien wanneer de maandelijkse aflossing wat hoger ligt.

Met het berekenen van een hypothecaire lening zijn nogal wat variabelen verbonden. Daarom is het zo verstandig dit nauwkeurig uit te voeren. Zo wordt de lener niet verstrikt in een web van hypothecaire problemen.