Goedkoopste hypothecaire lening

Door | 2 juni 2012

De ene hypothecaire lening is de andere niet. Iedere hypotheek heeft zo zijn voor- en nadelen, waar de aanvrager weinig tot geen invloed op heeft. Waar diegene wél een rol in kan spelen is de zoektocht naar de goedkoopste hypothecaire lening.

Maar wat zijn terugkerende aspecten van ‘de goedkoopste hypothecaire lening’? Dit houdt in dat de maandelijkse aflossingen zo laag mogelijk zijn, terwijl er wel een voldoende groot bedrag kan worden geleend bij de bank. Hoe kunnen de kosten zo laag mogelijk worden gehouden?

Veel aflossingstermijnen
Het is geen ingewikkelde wiskunde om te begrijpen dat de spreiding van de totale kosten bepaald hoe eenvoudig het is om de lening af te lossen.  Hoe groter de spreiding is, des te meer betalingstermijnen er zijn voor de lener, wat de kosten per aflossing verlaagt. De goedkoopste hypothecaire lening heeft dus afdoende aflossingstermijnen.

Een lage rentevoet
De hoogte van het rentepercentage dat de lener dient te betalen, is ook een instrument waarmee de goedkoopste hypothecaire lening kan worden bekomen. Hoe lager dit percentage is, des te voordeliger het hypothecair krediet dus is. De lener betaalt minder interest over het geleende bedrag, wat zowel de totale kosten als de maandelijkse vaste lasten verlaagd.

Lange looptijd
Zoals voldoende betalingstermijnen leiden tot een verlichting van de maandelijkse kosten, betekent ook een langere looptijd dat zo de goedkoopste hypothecaire lening kan worden verkregen. Aangezien kredieten van deze soort vaak voor zeer forse uitgaven (zoals een huis) worden gebruikt, is de looptijd van de leningen lang, soms wel tot tientallen jaren. Ook door de looptijd te verlengen en daardoor meer maandelijkse betalingstermijnen te vergaren, kan de goedkoopste hypothecaire lening worden afgesloten.

Inschatting som
Door een goede inschatting te maken van de hypotheek die de lener denkt nodig te hebben, voorkomt diegene dat er teveel geld wordt geleend. Het is zonde van geld en tijd om teveel te lenen, dus een goede inschatting is van vitaal belang om de goedkoopste hypothecaire lening te verkrijgen.

Er zijn verschillende websites waarop potentiële leners banken met elkaar kan vergelijken, ten einde zo voordelig mogelijk uit te zijn. Banken hebben eigen webpagina’s waarop ze leningen kunnen simuleren, maar er bestaan ook speciale websites die op onafhankelijke basis zicht bieden op de goedkoopste hypothecaire lening. Identieke leningen worden tussen verschillende organisaties vergeleken, waardoor de consument zelf kan bepalen wat voor hem/haar de goedkoopste hypothecaire lening is.

Zelf kan de lener ook wat initiatief nemen om zo de goedkoopste hypothecaire lening te verkrijgen. Zo kan diegene een chronologisch verloop van de rentestijgingen- en dalingen in kaart brengen, om zo een inschatting te maken van het meest geschikte moment. Aangezien de rentes conjunctuurgevoelig zijn, vergt het enige inspanning van de aanvrager om een geschikt moment uit te kiezen om een lening af te sluiten.  Een maand wachten kan soms veel geld besparen, in het geval er juist dan een renteverlaging plaatsvind.

Het vergt dus enige inspanning van de consument, maar hiermee heeft hij wel zicht op de goedkoopste hypothecaire lening. Naast een simulatie is het vergelijken van de verschillende kredietverstrekkers een sterke besparende activiteit.